BeerSmith™ Home Brewing Forum

Brewing Topics => Brewing Discussion => Topic started by: atarlecky on February 09, 2009, 10:41:48 AM

Title: Kettle Size
Post by: atarlecky on February 09, 2009, 10:41:48 AM
Hi -

I wasn't sure if this forum is the correct place to put my question - I looked but couldn't find a technical support forum.

I was wondering if there is a location in beersmith to account for kettle size? My issue is that when I plan some large mashes my kettle size does not always fit all the runoff that I would plan on putting IN the kettle.

Thanks!

- a
Title: Re: Kettle Size
Post by: UselessBrewing on February 09, 2009, 11:25:35 AM
If you go to your equipment settings there is a Boiler section. If you take the check mark out of the "Calculate Boil Volume automatically". You can set the max boil volume for your equipment to match your equipment.

Cheers
Preston
Title: Re: Kettle Size
Post by: atarlecky on February 09, 2009, 05:34:50 PM
OK - maybe what I am missing is that when I select "Single Infusion-Batch Sparge-No Mash Out" I am not seeing any of the batch sparges showing up in the instructions. The first step is the "mash-in", then "Drain" then... nothing.
Title: Re: Kettle Size
Post by: UselessBrewing on February 10, 2009, 06:53:15 AM
Can you post your recipe.bsm file for us to look at. This will help greatly.

Cheers
Preston
Title: Re: Kettle Size
Post by: atarlecky on February 10, 2009, 08:07:09 AM
Please find the recipes.bsm file attached!

- a
Title: Re: Kettle Size
Post by: UselessBrewing on February 12, 2009, 07:21:09 AM
The issue you are having is related to your equipment settings. You are brewing an AG batch but you don't have all of the equipment settings filled out. I took your recipe, made a copy of it. Added the "7.5G and Cooler" equipment settings to it, and now it has the sparge step added to the brewsheet. You can go to http://www.beersmith.com/equipment_setup.htm to get the basics of setting up your equipment. This should get you in the ball park.

Cheers
Preston